Włoska pizzeria? A może klimatyczna burgerownia? Marzy ci się własna kawiarnia, ale przerażają cię koszty i skomplikowany proces uruchamiania lokalu? A może masz już restaurację, ale chciałbyś zwiększyć obroty w sezonie letnim?
Sprawdź jak sprawnie zorganizować sezonowy punkt gastronomiczny, który pokochają twoi klienci.
Spis treści
Dla kogo gastronomia sezonowa?
W każdym z nas już w pierwszych dniach wiosny budzi się ochota do korzystania z jej uroków. Chętniej wybieramy relaks na świeżym powietrzu. Także restauracyjne ogródki szybko się zapełniają, tętniąc życiem do późnych godzin.
Dlatego to właśnie okres wiosenno-letni, jest dla branży kulinarnej czasem o wielkim potencjale, który warto wykorzystać. Sezonowa gastronomia to świetna opcja zarówno dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z biznesem, jak również dla doświadczonych restauratorów, pragnących rozwinąć lub poszerzyć zakres działalności. Odpowiednio modyfikując ofertę i dopasowując ją do wakacyjnych trendów, można stworzyć miejsce, które będzie letnią filią tradycyjnego lokalu.
Z czym wiąże się sezonowość lokalu gastronomicznego?
Gastronomia sezonowa to przede wszystkim działalność tymczasowa, którą w łatwy i szybki sposób będzie można otworzyć i po okresie funkcjonowania złożyć lub przenieść. Sprawdzi się w miejscach o dużym natężeniu ruchu turystycznego - zarówno w centrach miast, jak i w kurortach, na plażach i deptakach. To bardzo dochodowy biznes - spory zarobek w sezonie wakacyjnym, może nawet umożliwić całoroczne utrzymanie się, bez konieczności angażowania się w dodatkowy etat.
Wielozadaniowy namiot dla gastronomii sezonowej
Aby rozpocząć działalność gastronomiczną, potrzebujemy przede wszystkim dobrego pomysłu, chwytliwej nazwy oraz dopełnienia wszelkich formalności związanych z zakładaniem firmy. Niezbędne będzie także zapewnienie naszej gastronomii miejsca, które będzie wizytówką, w którym będziemy przygotowywać posiłki, a nasi klienci będą odpoczywali, delektując się pysznościami, jakie im zaserwujemy. Idealnym, uniwersalnym i funkcjonalnym rozwiązaniem, które zapewnia optymalną przestrzeń dla naszej działalności, jest namiot gastronomiczny.
Stawiając na biznes kulinarny w namiocie imprezowym, procedury niezbędne do jego otwarcia będą znacznie prostsze a koszty dużo niższe niż w przypadku tradycyjnego budynku. To opcja dla tych, którzy chcą spróbować swoich sił w gastronomii bez długoterminowych zobowiązań.
Namiot cateringowy HALPLAN może pełnić funkcję zarówno praktycznej kuchni, jak i efektownej sali dla gości. Dzięki zastosowaniu grubszych, trudnopalnych poszyć wykonanych z PVC, spełniających normy EN 13501-1 można bezpiecznie używać wewnątrz niezbędnych urządzeń kuchennych lub w razie potrzeby dogrzać namiot. W namiocie gastronomicznym najlepiej sprawdzi się poszycie zaopatrzone w duże, witrażowe okna. Umożliwiają one podziwianie widoków wokół namiotu, a oprócz tego zapewniają dostęp do światła. Zastosowanie znajdą tu też okna wyposażone w moskitiery. Siateczkowe okna przepuszczają powietrze, jednocześnie chroniąc wnętrze namiotu przed owadami.
Zalety wykorzystania namiotu imprezowego pod restaurację
PROSTY MONTAŻ
Gastronomia sezonowa wiąże się z koniecznością sprawnego zamknięcia jej lub przeniesienia po okresie działalności np. po wakacjach w kurorcie. Namioty gastronomiczne to konstrukcje, które wyjątkowo łatwo jest w razie potrzeby złożyć i przechować do kolejnego sezonu.
DOWOLNE DOPASOWANIE METRAŻU
Wygodnie zorganizowana przestrzeń to podstawa dla sprawnego funkcjonowania każdego lokalu gastronomicznego. Dzięki możliwości dowolnego dopasowania wielkości namiotu imprezowego możemy swobodnie dysponować dostępnym miejscem — nie ogranicza nas architektura lokalu, jak w przypadku restauracji w budynku. W razie potrzeby możemy zwiększyć powierzchnię użytkową w namiocie cateringowym — umożliwia to system łączenia namiotów za pomocą specjalnej rynny.
SWOBODA W WYBORZE LOKALIZACJI
Namiot imprezowy umożliwia otwarcie lokalu gastronomicznego wszędzie tam, gdzie pozwalają na to warunki terenowe. Po dopełnieniu niezbędnych formalności, nasze bistro czy pączkarnia mogą stanąć w najpopularniejszych lokalizacjach pełnych turystów, chcących skosztować naszych specjałów.
MOBILNOŚĆ
Opcja zmiany miejsca lokalu może się sprawdzić u tych, którzy planują oferować swoje usługi w kilku różnych lokalizacjach lub planują po zakończeniu sezonu wykorzystać namiot imprezowy z oknami witrażowymi np. jako dodatkowy ogródek w murowanej restauracji.
OCHRONA PRZED NIEKORZYSTNYMI WARUNKAMI ATMOSFERYCZNYMI
To istotna zaleta, z którą wiąże się prowadzenie lokalu gastronomicznego w namiocie cateringowym. Odporne na deszcz, wiatr i promieniowanie UV poszycia zapewnią bezpieczne schronienie. Równocześnie goście będą mogli cieszyć się biesiadowaniem na świeżym powietrzu.
OPTYMALNY OBIEG POWIETRZA
W namiocie gastronomicznym nie będzie problemu z utrzymaniem odpowiedniej cyrkulacji powietrza, dzięki systemowi Air-control z podwójnymi wywietrznikami, który przeciwdziała efektowi sauny wewnątrz namiotu.
UNIWERSALNOŚĆ
Namiot imprezowy można zaaranżować na wiele sposobów, dopasowując wystrój do typu działalności, charakteru i tematu przewodniego naszego lokalu.
Wykorzystać można je na wiele różnych sposobów, jako:
- duże punkty gastronomiczne podczas festiwali i plenerowych imprez masowych
- zaplecze cateringowe na przyjęciach
- niewielkich rozmiarów, kameralne budki na lokalnych festynach i jarmarkach
- samodzielne stoiska oferujące żywność w kurortach
- sezonowe filie tradycyjnej restauracji w miejscowościach turystycznych
- dodatkowe ogródki przy restauracjach
PODSUMOWANIE
Jak widać, sezonowa gastronomia to świetny pomysł na biznes, który w okresie wakacyjnym może przynosić spore zyski. W branży tej zastosowanie znajdą namioty imprezowe, które z powodzeniem sprawdzą się zarówno jako miejsca do przygotowywania żywności, jak i do wydawania jedzenia gościom. To wyjątkowo wszechstronne rozwiązanie, które zapewnia elastyczność, mobilność i łatwość wystartowania z biznesem w branży gastronomicznej, jak i umożliwia poszerzenie istniejącej już działalności.
Otwórz swój biznes gastronomiczny z HALPLAN i osiągnij sukces!